
ós Huuske
ós Huuske
Talent in ontwikkeling
POPtalk
communicatie in beeld
Voor wie is POPtalk
Een gesprek in beeld brengen is voor iedereen verhelderend. Deze poppetjestaal is dus geschikt voor iedereen. Het is mogelijk om zelf een POPtalkgesprek te komen voeren in mijn praktijk. Heb je behoefte om inzicht of overzicht te krijgen in complexe situaties die een rol spelen in je leven? Lijkt het of je steeds weer tegen dezelfde problemen aanloopt? Sta je voor lastige keuzes? We kunnen het samen in beeld brengen!
Ben je een ouder, werk je als leerkracht, (kinder)coach, psycholoog, (spel)begeleider, maatschappelijk werker, therapeut of vrijwilliger? Dan is POPtalk echt iets voor jou! Ook jij kunt leren hoe je zelf een POPtalkgesprek kunt voeren.


Kinderen
Voor veel kinderen geldt dat zij vaak moeilijk onder woorden kunnen brengen wat hen bezighoudt. Vooral als er sprake is van heftige gevoelens zoals bij angst, agressie of verdriet. Als een kind gepest wordt, leerproblemen heeft of in een fase van rouw zit. Het samen naar de poppetjes kijken, het samenwerken en het samen 'spreken over', maakt het eenvoudig om iets bespreekbaar te maken. Communiceren over jezelf gaat makkelijker want je hoeft dan niet direct in woorden te vertellen wat je dwars zit (en als ouder of begeleider hoef je er niet direct in woorden naar te vragen); je kunt het de poppetjes laten vertellen. Het kind is enerzijds toeschouwer van zijn/haar eigen situatie en anderzijds actief betrokken in het vinden van een eigen oplossing. Kinderen of cliënten met een stoornis in het autistisch spectrum vinden het vaak erg moeilijk om zich in te leven in een ander. Hier biedt POPtalk goede mogelijkheden. Als een situatie wordt uitgebeeld met poppetjes, is het een stuk eenvoudiger om de reacties en gevoelens van anderen te bespreken. Kijkend naar de situatie met poppetjes is het ineens minder bedreigend om over jezelf en anderen te praten.
Het POPtalk gesprek
Tijdens een gesprek wordt er meestal een beroep gedaan op de verbale vermogens. Met POPtalk echter, wordt er gebruik gemaakt van beeldtaal. Er wordt dus een beroep gedaan op de verbeeldende vermogens. En dat is nu precies waar beelddenkers goed in zijn! Wist je trouwens dat mensen met een verstandelijke beperking bijna altijd beelddenkers zijn? Als (gesproken) taal niet je voornaamste communicatiemiddel is, is ondersteuning in het gesprek gewenst. Picto’s, plaatjes, gebaren en tekeningen zijn middelen die al regelmatig gebruikt worden ter ondersteuning van een gesprek. Maar POPtalk biedt meer. Door een situatie neer te laten zetten met POPtalk wordt het mogelijk om in korte tijd inzicht te krijgen in wat je kind of cliënt heeft beleefd, hoe hij dat heeft ervaren, wanneer één en ander heeft plaatsgevonden en waar hij of zij eventueel tegenaan is gelopen. Ook wordt het zoeken naar een oplossing een stuk eenvoudiger!
